9. října 2014 - vernisáž výstavy Z vody na talíř
9. října 2014 se v Městské knihovně v Třeboni vařilo, smažilo, ochutnávalo… Proč? Konala se zde vernisáž k výstavě Z VODY NA TALÍŘ. Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň se v posledních dvou letech účastnila mezinárodního projektu Comenius, který propojil čtyři země a dvě odvětví - akvakulturu a gastronomii.
Hosté vernisáže s námi nejprve procestovali ČR, Francii, Norsko a Portugalsko - státy, které se do projektu zapojily. A protože má každá země svou typickou rybu a nespočet nápadů na její úpravu – vznikla na konci projektu vícejazyčná kniha plná rybích receptů, která byla v rámci vernisáže slavnostně pokřtěna vodou ze Zlaté stoky.
Celá výstava prezentuje nejen jednotlivé partnerské výměny, ale i nejrůznější tradiční a netradiční recepty. Jelikož většina receptů z naší rybí kuchařky počítá s tím, že budou pokrmy připravovány z rybích filet, nachystali si žáci 3. ročníku učebního oboru Rybář praktickou ukázku filetování kapra.
V závěru vernisáže jsme pak opravdu vařili, výstava rybích receptů by přeci bez ochutnávky nebyla úplná. Hosté mohli ochutnat exotickou krémovou polévku z lososa a tresky (norský recept) i pro náš kraj tradičnější úpravy - kapří hranolky, špízy z kapra či marinované mexické a česnekové kapří filety.
Výstava potrvá do 31. října 2014.
Elektronickou knihu receptů si můžete stáhnout zde: