Telefon 384 721 216
Velikost písma

2.12.2024 - Konečný termín pro podání přihlášky k maturitní zkoušce

31.1.2025 - Pololetní prázdniny

24.1.2025 - Pololetní pedagogická rada

25.11.2024 - Prohlídky školy pro zájemce o studium

9.12.2024 - Prohlídky školy pro zájemce o studium

Cesta k této kategorii: Úvodní stránka / Akce školy / Archiv akcí

Candát obecný - poloumělý výtěr

Poloumělý výtěr candáta obecného (Sander lucioperca)  je jednou z klasických metod jak zajistit dostatek kvalitní násady. Základem je výběr vhodných generačních ryb, tzv.chovného hejna a výběr vhodné nádrže. Generační ryby mají být ve skvělé kondici a dobrém zdravotním stavu. V nádrži, kde se poloumělý výtěr uskuteční, má být písčité dno, dostatečný přítok kyslíkaté vody a hloubka kolem 2m. Vhodné jsou menší rybníčky nebo sádky.

Principem této metody je předložení vhodného výtěrového podkladu generačním rybám. Candát je ryba psamofilní, tedy vytírá se na kořínky vodních nebo pobřežních rostlin od dubna do poloviny května při teplotě vody kolem 11°C. S žáky používáme klasikou metodu ostřicových kořínků. Moderní metoda využívá jako podklad rýžová košťata, nařasenou plůdkovou síť apod.

Do nádrže se umístí 5-10 párů a po několika dnech se voda odpustí  a na místa, kde si mlíčáci připravili trdliště-místo k výtěru, se umístí ostřicové kořínky a ukotví rámem. Poté se řádově po 4 dnech kontrolují a hnízda s jikrami se odváží za vlhkého počasí na rybníky kde vykulený plůdek candáta bude žít. Odvezená hnízda se hned doplňují novým výtěrovým substrátem.

Candát má asi 130 - 150°D (denních stupňů) a k vykulení plůdku dochází zhruba za týden. Po instalaci hnízd v novém prostředí je nutné zakrýt je březovými větvemi proti slunci a predátorům. Místo pro vysazení má být v závětří s písčitým dnem.

FotogaleriePřeskočit fotogalerii

Kde nás můžeš sledovat

Kontakty

Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň, Táboritská 688

Táboritská 688, 379 01 Treboň

+420 384 721 216

Partneři, sponzoři, organizace

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout