PŘEZIMOVÁNÍ RYB, KOMOROVÁNÍ
Přezimování ryb patří v našich klimatických podmínkách k nekritičtější fázi chovu. Uskutečňuje se především v komorových rybnících.
Dobrý komorový rybník musí co nejlépe vyhovovat určitým požadavkům – např.: spolehlivý střik čisté, kyslíkaté vody po celé zimní období, dostatečná hloubka, obvodová stoka, dosah elektrické energie, dvojitý požerák atd.
Cílem komorování je přezimování obsádek ryb bez větších ztrát kusových i hmotnostních (vylehčením), a tím i zajištění co nejlepšího výživového a zdravotního stavu v jarním období. Komorové rybníky se musí pravidelně kontrolovat, aby z důvodu zhoršených podmínek (nedostatek O2, nahromadění škodlivých plynů, onemocnění, napadení parazity, vniknutí sněhových vod atd.) nedošlo ke zvednutí ryb z loží. Když se ryby zvednou, přejíždějí pod ledem, objevují se v prohlubních, lapají po vzduchu a hynou. Přimrzají také zespodu k ledu. I když se podmínky zlepší, ryby se většinou již neuloží a celý zbytek zimy plavou pod ledem.
K zajištění dobrého komorování se při delším zámrazu zřizují prohlubně. Dříve se prosekávaly sekyrami na led, dnes se prořezávají speciální okružní (nebo řetězovou) pilou. Případně se instalují různé rozmrazovače a aerační technika.
A právě na naší škole je jedním z témat v odborném výcviku ošetřování komorových rybníků, jehož nedílnou součástí jsou i rozbory vody. Pod dohledem zkušených pedagogických pracovníků se žáci učí pracovat například s lední sekerou, řetězovou pilou atd.
Stanovovat chemické parametry vody (obsah O2, amonných iontů, alkalitu, fosforečnany apod.) pomocí tzv. „terénní soupravy“ nebo moderními digitálními přístroji jako je pH metr, oxymetr aj.
Vše si žáci mají možnost prakticky procvičit na školním rybníku Mlýnský, případně na rybnících Rybářství Třeboň a.s.